WAT IS CRYO2020-12-31T10:48:05+00:00

Voor meer info over onze medische behandelingen:
+32 (0)472 19 15 18 of
info@cryosaunacenter.com

WAT IS CRYO?

Het gebruik van ijs als pijnbehandeling, is al lang geen onbekende meer. Ongeveer 400 jaar voor Christus beschreef Hippocrates al de pijnverzachtende eigenschappen van koude. Wie gebruikte nog nooit ijsblokjes op een pijnlijke spier?

Dankzij de laatste technologische ontwikkelingen heeft de therapeutische toepassing van koude een “sciencefictionlook” gekregen: zoals de koude kamer van -110, het kunstmatig onderkoelen van het metabolisme (Cryptobiose), koude onder hogedruk (pistolen, spuitbussen, spuitcabines, …). Laat ons ophouden met te klagen en verwelkom de winterse kou! Brrrr….

ACTIVEREN VAN HET BIOLOGISCHE HERSTEL

  • Behandeling van acute sportblessures zoals kneuzingen van de spieren, spierscheuren, intramusculaire hematomen, verstuikte gewrichten, gescheurde ligamenten.
  • Behandeling van chronische trauma’s (overbelasting schade).
  • Aanvullende behandeling na intra-articulaire reconstructie, ingrepen aan de pezen, gewrichtsbanden, spieren en beenderen, …
  • Biologisch herstel en preventie van chronische blessures tijdens de intensieve training en voorbereiding voor de kampioenschappen.

WAT IS CRYOTHERAPIE VOOR HET HELE LICHAAM?

Gedurende 3 minuten wordt het lichaam blootgesteld aan een temperatuur van -110 . Het brutale effect van deze thermische schok is, zegt men, verrassend, levendig en zelfs genezend. Deze methode werd vooral in Duitsland en in het noorden van Europa gebruikt en begint sinds een tiental jaren meer en meer wereldwijd z’n weg te vinden. De Cryotherapie voor het hele lichaam wordt sinds de jaren ‘80 gebruikt bij patiënten die lijden aan artritis (ontsteking van de gewrichten: inflammatoire reuma – ook bij jongeren en degeneratieve reuma) en chronische pijnen. Ook meer en meer sportlui gebruiken nu koudetherapie om het herstel na een inspanning te optimaliseren.

Is het traditioneel ijskoud stortbad beter na een match? Na de training maken heel wat sportteams gebruik van baden met ijskoud water. Het elimineert de spierpijnen en bevordert het herstel van de spieren. Met Cryotherapie bekom je een veel intenser resultaat, het effect wordt multipele keren versterkt omdat het werkt op het gehele lichaam. De koude droge lucht is veel beter te verdragen en is minder pijnlijk. Een ijsbad vergelijken met een CryoSauna is een middagdutje vergelijken met een hele nacht slaap.

CRYOTHERAPIE EN DUURSPORT

Meer zelfs. Duitse onderzoekers beweren dat men een verbetering van de sportieve prestaties mag verwachten indien Cryotherapie voor het hele lichaam gebruikt wordt bij bv. duursporten. In een studie (gepubliceerd in 2004) hebben ze bij jonge sporters, die gedurende 26 minuten een fysieke inspanning deden, een vermindering van de hartslag vastgesteld na een korte blootstelling aan -110. Tijdens de wereldbeker 2007 paste ook de Ierse rugbyploeg deze nieuwe methode toe. De Cryotherapie-cabine doet het vermoeidheidsgevoel verdwijnen, versoepelt stramme spieren en bevordert eveneens de bloedtoevoer naar alle inwendige weefsels en organen.

De Cryotherapie-cabine doet het vermoeidheidsgevoel verdwijnen, versoepelt stramme spieren en bevordert eveneens de bloedtoevoer naar alle inwendige weefsels en organen. Daar boven op wordt er minder oedeemvorming vastgesteld dankzij een betere hormonale werking binnen het lichaam. Finaal resulteert dit in een ontsteking werend en helend effect. Deze vorm van Cryotherapie is een uitstekend surplus bij de behandeling van aandoeningen aan het bewegingsorgaan (nek, rug, schouder, armen en benen), neurologische aandoeningen en bij posttraumatische en postoperatieve ongemakken. Het is een doeltreffend hulpmiddel voor herstellende patiënten die veel pijn lijden of uitgesproken spastische spieren vertonen.

VEEL GESTELDE VRAGEN:

Cryotherapie voor het lichaam is in 1978 in Japan ontwikkeld voor de behandeling van reumatische artritis. Sindsdien zijn de voordelen in Europa verder bestudeerd en verfijnd. Er zijn verschillende onderzoeken in medische tijdschriften gepubliceerd over de effecten van cryotherapie voor het hele lichaam.

Cryotherapie voor het hele lichaam is het therapeutisch gebruik van koude. Tijdens een CryoSessie verblijf je maximaal 3 minuten in een kamer waar het -110 is. Door de zeer lage temperatuur komt het lichaam in een thermische schok. Het bloed stroomt naar alle vitale organen en verschillende fysiologische processen treden in werking. Het lichaam tast diep in z’n reserves, wat onder normale omstandigheden niet gebeurt.Wanneer u na 3 minuten weer uit de CryoSauna stapt, krijgen uw weefsels en organen een gigantische doorbloeding, verrijkt met extra zuurstof en een flinke dosis endorfine. Dit hormoon geeft u een gelukzalig gevoel, werkt pijnstillend en zorgt voor een ware energieboost.

1) anti-inflammatoir effect:
De activiteit van een ontsteking neemt af naarmate ons basismetabolisme vertraagt.
2) pijnstillend effect:
Dit is een natuurlijk gevolg van het anti-inflammatoir effect: de vermindering van het weefselmetabolisme heeft pijnvermindering tot gevolg. De thermische stimulatie zorgt ervoor dat de hersenen worden “afgeleid” van het pijngevoel.
3) ontzwellend effect:
Door koude zullen de bloedvaten samentrekken waardoor zwelling vermindert, alsook de hemodynamische veranderingen die optreden na een letsel.
Een belangrijk effect van oedeem is, dat door de zwelling niet alleen pijn- en bewegingsbeperking van het gewricht plaats vindt, maar ook een sterke vermindering van de zuurstofvoorziening van de weefsels. Dit heeft een nadelige invloed op het herstelproces.
4) effecten op het sympathisch zenuwstelsel:
De werking van de bijnierschors wordt gestimuleerd waardoor de aanmaak van adrenaline en noradrenaline (beide hormonen werken vaatvernauwend) stijgt. Ook de groeihormonen en schildklierhormonen worden gestimuleerd.
5)effect op bloeddruk en hartfrequentie:
Doordat koude de werking van het sympathische zenuwstelsel verhoogt, versnelt het hartritme. Hierdoor gaat de bloeddruk stijgen. Vandaar dat patiënten met hart– en vaatproblemen zeker vooraf een arts moeten consulteren.
6) effect op de spieren:
De bloeddoorstroming ter hoogte van de spieren neemt toe, waardoor de oxygenatie en de afgifte van afvalstoffen gestimuleerd wordt. Hierdoor gaat de opstapeling van melkzuur in de spieren gereduceerd worden.
7) anti-ageing:
Door blootstelling aan stralen, voeding, pollutie, tabak enz. maakt ons lichaam schadelijke stoffen aan: de vrije radicalen. Deze zijn verantwoordelijk voor het verouderingsproces. Cryotherapie voor het hele lichaam verhoogt de aanmaak van antioxidanten. Deze stoffen vernietigen de vrije radicalen.
8) effect op collageen:
Collageen weefsel waaruit pezen, spieren en ligamenten zijn opgebouwd, wordt door koude aanzienlijk verstevigd.

Besluit:
Op voorwaarde dat de stress waaraan het lichaam wordt blootgesteld gedurende de CryoSessie van korte duur is en perfect gecontroleerd, kan deze behandeling voor verschillende doeleinden worden toegepast

Voor het betreden van de CryoSauna krijg je beschermende sokken, handschoenen, een muts en een wegwerpmasker voor de mond. De behandeling is kort (slechts twee tot drie minuten) en de koude is droog.
-110°C lijkt koud maar is absoluut te verdragen. Het is een droge kou wat het eerder aangenaam maakt. Sommige mensen voelen tintelingen, meestal tegen het eind van de behandeling. Dit verandert meteen na het verlaten van de cabine naar een zalig gevoel van doorstroming, je stapt vanuit de kou in de warmte. Het gevoel van thuiskomen na een lange winterse wandeling, zalig!

Cryotherapie voor het hele lichaam wordt al meer dan 30 jaar veilig toegepast. 
Zorg dat er geen metalen delen van kleding direct de huid raken. Draag geen sieraden of piercings tijdens de behandeling (ringen, kettingen, armbandjes of enkelbandjes), hoewel moeilijk te verwijderen piercings eventueel bij uitzondering kunnen worden afgeplakt met tape. Hou ook de contra-indicaties goed in de gaten.

Het zorgt voor een complete reset van uw lichaam. Aangezien een lichaam héél intelligent is gaat het werken waar u het het meest nodig heeft. Dankzij de enorme doorbloeding worden al uw organen verrijkt met extra zuurstof en werkstoffen die vrijgekomen zijn tijdens het proces. De positieve effecten kan u nog dagenlang ervaren.

Het resultaat en de beleving verschilt naargelang de reden van je bezoek. Naast de vermindering van pijn, ontsteking en stijfheid komt er bij elke sessie ook endorfine en serotonine vrij. Deze hormonen zorgen ervoor dat we ons goed voelen en hebben ook een verzachtende invloed op pijnprikkels, dus werken als het ware pijnstillend.

Cryotherapie helpt ontstekingen en zwellingen te verminderen en om ontstekingsmerkers terug te brengen. Chronische ontstekingen liggen aan de grondslag van aandoeningen zoals reumatische artritis, chronische darmontstekingen en andere auto-immuunziekten. Het is een factor bij ernstiger ziekten zoals chronisch hartfalen, neurologische stoornissen, zoals de ziekte van Parkinson, en Alzheimer en speelt een rol bij de ontwikkeling van kanker.
Cryotherapie vermindert ontstekingen aanzienlijk door de stimulatie van het vrijkomen van cytokine en endorfine en doordat het immuunsysteem sterker wordt.

Het hangt af van de aandoening waarvoor je behandeld wordt, maar voor een optimaal resultaat raden we aan om te beginnen met een tiental behandelingen die elkaar snel opvolgen (met niet meer dan één of twee dagen ertussen, bijvoorbeeld 3x week). Wil je sneller effect mag het ook dagelijks, tot 2x per dag zolang er 4u tussen elke behandeling gerespecteerd wordt. Als je vooruitgang boekt, kun je de resultaten verder verbeteren met minder behandelingen die verder uit elkaar liggen.

Neen, cryotherapie voor het hele lichaam is zo veilig dat je het elke dag kunt doen.
Zelfs meermaals per dag mag als er te allen tijde 4u tussen elke CryoSessie zit.

Licht bewegen direct na een CryoSessie is zelfs perfect, het bevordert je bloedsomloop. Het heeft een gunstige werking op alle fysiologische processen die gestimuleerd zijn in de CryoSauna.

Neen, door de kou tijdens de CryoSessie wordt de lichaamstemperatuur tijdelijk verhoogd. Door het immuunsysteem op deze manier te stimuleren kan de kans op verkoudheden in de toekomst zelfs kleiner worden en deze minder zwaar maken.

Wij vragen aan al onze klanten om een badjas en dikke kousen mee te brengen. U kan de cabine betreden in lingerie/ bikini of slip/zwembroek voor de heren.
Aangezien het een droge koude is blijft alles droog.

De deur van de cabine gaat niet op slot en je kunt eruit wanneer je wilt!

Neen, het proces is droog en de huid wordt niet nat. Voor het betreden van de CryoSauna is het van uiterst belang dat de huid droog is.

Cryotherapie voor het hele lichaam wordt goed getolereerd en de risico’s zijn minimaal. Er kunnen tijdens de procedure schommelingen in de systolische bloeddruk (bovendruk) zijn, dit verschijnsel stopt aan het eind van de procedure als de bloedcirculatie weer normaal wordt. Een allergische reactie op de extreme kou is zeldzaam. Claustrofobie, roodheid en brandwonden komen enkel voor bij langere blootstelling aan de lage temperaturen dan aangeraden.

zwangerschap
ernstige hypertensie (een bloeddruk van meer dan 180/100)
een acuut of recent hartinfarct
instabiele angina pectoris
aritmie
symptomatische cardiovasculaire aandoeningen
een pacemaker
perifere slagaderziekten
veneuze trombose
een acute of recent cerebrovascular accident
oncontroleerbare toevallen
het syndroom van Raynaud
koorts
tumorziekten
symptomatische longaandoeningen
bloedingsstoornissen
ernstige bloedarmoede
infecties
koud allergie
acute nieraandoeningen en ziekten aan de urinewegen
jongeren onder de achttien, die geen schriftelijke toestemming van hun ouders hebben

Bijkomende vragen?

Tel. +32(0)479 764 194
info@cryosaunacenter.com

ALL YOU NEED IS WHOLE BODY CRYOTHERAPY

Tel. +32(0)479 764 194
Enkel voor reservatie
info@cryosaunacenter.com
cryosaunacenter.com